Ga terug naar het overzicht

Watertekort groot, ook na buien van afgelopen dagen

19 augustus 2022

Tijdens onze vakantie hebben we allemaal het liefst warm en droog weer. Als we dan na een paar weken thuiskomen kan de aanblik van de tuin en vooral het gazon erg tegenvallen. Onder de huidige langdurige droogte en zeer hoge temperaturen kan de grasmat behoorlijk lijden. Het watertekort doet er geen goed aan.
Als dan ook nog engerlingen de broodnodige wortels afknagen gaat het gras nog meer achteruit.
Snel nematoden bestellen en toepassen lijkt dan de oplossing, maar er is wel wat voorbereiding voor nodig.

Droogte gazon

Vooraf beregenen noodzakelijk

In een droge, harde ondergrond kunnen de aaltjes moeilijk binnendringen en ze kunnen zich in droge grond niet verplaatsen. Het is dus van belang de grasmat te beregenen. Even een half uurtje water erop is niet voldoende. Om de bovengrond goed vochtig te krijgen is meer water nodig. Tijdens een warme en zonnige dag met een stevige wind verdampen er al snel enkele millimeters per dag, dat komt neer op 15-20 mm water per week, deze hoeveelheid zou vooraf al gegeven moeten worden om de grond enigszins vochtig te maken. 20 mm water op een vierkante meter grond is 20 liter water per m2!

Toepassen met veel water

De nematoden moeten in de grond hun werk doen. Een richtlijn voor de hoeveelheid water tijdens het toepassen van de nematoden is 1 liter per m2.
Toepassen met minder water is mogelijk als de toepassing gebeurt tijdens een regenbui, of als er direct daarna beregend kan worden. Als de aaltjes te lang boven de grond blijven gaan ze dood door uitdroging of UV-straling. De toepassing dan ook niet overdag bij felle zon uitvoeren, maar liever bij donker weer of in de avondschemering.

Na de behandeling nog 2-3 weken vochtig houden

Als de aaltjes eenmaal in de grond zitten gaan ze op zoek naar de plaagdieren. Daarbij is vocht essentieel. Als ze een engerling tegenkomen kruipen ze daarin via de lichaamsopeningen. Ze scheiden dan een bacterie uit waarvan de engerlingen ziek worden.
In de dode engerling vermenigvuldigen de nematoden zich, en als de grond vochtig genoeg is zullen duizenden jonge aaltjes uit de engerling kruipen en de bestrijding voortzetten. Om dit proces op gang te houden adviseren we de bodem minimaal 2, maar liever 3 weken vochtig te houden.