Ga terug naar het overzicht

Kleine wintervlinder nu actief

21 november 2022

Rond de eerste nachtvorst wordt de kleine wintervlinder actief. In het voorjaar kunnen de rupsen van deze vlinder (Operophtera brumata) veel schade doen bij o.a. fruitbomen, door te vreten aan groeipunten en jong blad.

Alleen de mannetjes vliegen

De kleine wintervlinder komt veel voor op de hogere zandgronden maar ook in klei- en veengebieden. De mannetjes komen als eerste uit de pop. Deze vliegen al enige tijd rond, wachtend totdat de vrouwtjes in de strooisel laag ontpoppen. De vrouwtjes zijn vleugelloos en kruipen langs de stam van de boom omhoog. Daar zitten de mannetjes in de schemering te wachten om te paren. Na paring kruipt het vrouwtje verder om in spleten en andere beschutte plekken de eitjes af te zetten. In het voorjaar komen de rupsen uit als de knoppen van de bomen gaan uitlopen.

Rupsen prooi voor koolmezen

In het voorjaar komen de eitjes uit op het moment dat de knoppen gaan uitlopen. De jonge rupsjes hebben dan gelijk voedsel. In de periode dat de rupsen aanwezig zijn, zijn ze prooi voor o.a. koolmezen als die op zoek zijn naar voedsel voor de jonge, hongerige koolmeesjes.

Schade van de rupsen

De net geboren rupsen hebben veel honger en zijn erg vraatzuchtig Ze doen zich vaak te goed aan blad, bloemen of jonge vruchten. Bij grote aantallen kunnen ze hele planten kaal eten, wat vooral in teelten van bijv. fruit en blauwe bes problematisch is. Vaak worden de rupsen helaas pas opgemerkt als de schade al volop aanwezig is.
In juni kruipen de rupsen weer de grond in om in de strooisellaag te gaan verpoppen. De poppen blijven dan in de bodem totdat in oktober/november de cyclus weer opnieuw begint.

Signaleer de kleine wintervlinders nu

De mannetjes kunnen met behulp van een feromoonval gevangen worden. Elke vlinder die tijdig wordt gevangen kan niet meer paren. Door de lange vliegperiode kunnen de vallen van november tot in januari hun werk doen. De feromonen moet na 4 á 5 weken worden vervangen. Een groot aantal gevangen vlinders is een aanwijzing dat u, in teelten waarin dit insect schade geeft, alert moet zijn op het voorkomen en evt bestrijden van de rupsen in het voorjaar.

Vallen en lokstof zijn bij Biocontrole op voorraad, nu is de tijd om ze uit te hangen.

feromoonval

(foto S. Hellingman)