Ga terug naar het overzicht

Emelten volop aanwezig

17 oktober 2022

Emelten zijn de larven van langpootmuggen. Emelten leven onder de grond en komen in de loop van de avond boven de grond om ’s nachts aan de stengelbasis van planten en gras te knagen. Kale en gele plekken in het gras en wegvallende planten zijn het gevolg. Op dit moment zijn jonge emelten aanwezig.

jonge emelten

Jonge emelten, net geboren

Nu nog goed te behandelen

Momenteel is de bodemtemperatuur nog hoog genoeg om een behandeling met nematoden uit te voeren. De regen van de laatste tijd is gunstig om een langdurige werking van deze biologische bestrijding een goede kans te geven. Bovendien worden emelten veel makkelijker bestreden als ze in het huidige, jonge stadium verkeren.

Volwassen emelten

Emelten gaan door in de winter

Tijdens milde winters met weinig vorst blijven emelten gedurende de winter actief. Het gras komt dan met schade uit de winter. Bij sneeuw en vorst kruipen emelten dieper weg en komen ze niet boven de grond, maar zien we een sterke toename in vraat en schade als het gaat dooien.
De emelten zijn in het voorjaar groot en veel stugger. Een behandeling met nematoden is het voorjaar is daardoor, en door de lagere bodemtemperatuur in het voorjaar, minder effectief dan een behandeling in het najaar.

We horen graag of u interesse heeft in deze bestrijding via info@biocontrole.nl, 0172-798799, of bestel direct in de webshop.