Taxuskever : andere ontwikkeling dan vroeger…

Vroeger vonden we in deze tijd van het jaar grote larven van de taxuskever, en poppen. De eerste kevers waren er steevast in de eerste week van juni. De bestrijding richtte zich in voorjaar en nazomer op de bestrijding van de larven, met insect-parasitaire aaltjes. In de zomer werden door kwekers chemische middelen tegen de kevers ingezet.

De ‘normale’ ontwikkeling van taxuskever zoals wij die kenden is al een aantal jaren aan het veranderen. Zo zien we buiten overwinterende kevers. Het gevolg is dat er in het vroege voorjaar al eieren worden gelegd. Daardoor treffen we in deze tijd naast de volgroeide larven ook minuscuul kleine exemplaren aan. Deze kleine larven verpoppen in het vroege najaar, en de verse kevers zetten tot in het late najaar veel eieren af. De levenscyclus loopt dus, net als in kassen, nu ook buiten compleet door elkaar. Dat maakt timing van de bestrijding erg lastig.

Taxuskeverlarven Het enige goed werkende chemische middel is momenteel alleen voor professionele kwekers in fruit toegelaten. De ondersteuning van het schimmelpreparaat Bio 1020 is maar beperkt mogelijk omdat het product dit seizoen niet voldoende beschikbaar is.

Dit alles bij elkaar maakt dat taxuskever, altijd al een lastige plaag, een groter probleem lijkt te worden. Met 300-600 eieren per kever kan een kleine aantasting in een seizoen compleet uit de hand lopen. Kijk daarom goed hoe de situatie op uw kwekerij of in uw tuin is, en wat de beste maatregelen zijn.

Signaleren Taxuskever

Kijk in de grond of er larven aanwezig zijn, en in welk stadium deze zijn. Om kevers waar te nemen kunt u dunne houten schroten tussen de planten leggen. Taxuskevers verschuilen zich daaronder, en kunnen bij 2-3 keer per week waarnemen, worden dood getrapt. Elke dode kever scheelt toch minimaal 300 larven! Kevers waaruit bij kapot maken witte drab komt bevatten eieren, dus kunnen al voor nageslacht gezorgd hebben.

Ook als u planten uitschudt kunt u de kevers soms al vinden.Taxuskever

Voor meer informatie over bestrijding van taxuskever met insect-parasitaire aaltjes zie onze website, of download het productblad. U kunt ook contact met ons opnemen voor een bestrijdingsplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *