Buxusmot: rups alweer aan het vreten!

Vorig jaar was er  melding op tv en in kranten over een ‘nieuwe’ rups in Buxus. Deze rups, van de Buxusmot, komt al enkele jaren voor, maar wordt meestal te laat opgemerkt.

Uiterlijk van de rups

De groene rups met zwarte en gele strepen overwintert in de Buxus, vervelt enkele malen en gaat in de loop van voorjaar en zomer steeds meer eten. ‘Opeens’ lijkt er laat in de zomer veel schade te zijn, maar in feite is de rups dan al een lange tijd aanwezig.

De poppen zijn grote groene cocons van 3 cm lang,  met een zwarte streep. De vlinders zijn klein, ongeveer 3 cm,  hebben bruine vleugels of witte vleugels met een smalle bruine rand. Ze zijn meestal alleen in de zomer te zien.

Schadebeeld buxusmot

Het schadebeeld van de buxusmot is te zien in de vorm van door vraat beschadigde bladeren, dode blaadjes, kale takjes en spinsel. Vanwege de overwintering van de rupsen in de plant is de eerste vraatschade nu al wel te zien, zoals op bijgaande foto.

Rups buxusmot
Rups van de buxusmot
schade door buxusmot
Schade door de buxusmot

Wat te doen met de rupsen

Controleer uw planten op aanwezigheid van de groene rupsen, en verwijder ze bij aantreffen.

Biologische bestrijding is mogelijk met een speciale nematodenmix die op de planten kan worden verspoten. In de zomer kunnen de vlinders met een lokstof in een val worden gesignaleerd. Biocontrole kan u nematodenmix, lokstof en vallen leveren. Neem contact met ons op voor een gepast advies. Wij zullen u de komende maanden op de hoogte houden over de ontwikkeling van deze plaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *