Roofmijten: prachtige oplossing voor spint!

Spint is een plaag die in veel verschillende planten voorkomt. In kwekerijen kunnen groenten, sierheesters en – coniferen, Buxus, snijheesters zoals Skimmia en sneeuwbes en ook fruitgewassen worden aangetast. In siertuinen zien we vaak spint in Hedera (Klimop) en in Buxus. In moestuinen zijn het  komkommers en fruitgewassen die worden belaagd.

Spint is een heel kleine mijt. Er zijn verschillende soorten spintmijten. Het meest algemeen voorkomend is bonenspint, die ook wel kasspint wordt genoemd. Deze mijt beperkt zich beslist niet tot bonen of kassen, maar tast ook andere groenten, fruit en heel veel sierplanten aan. Fruitspint komt voor op appel en pruim, een enkele keer op andere planten. Buxus kan zowel door een specifieke Buxusspint als door bonenspint worden aangetast. Sparrenspint maakt schade in naaldgewassen en coniferen. Soms geven uitheemse soorten problemen, zoals citrusspint in Skimmia.

Spintmijten overwinteren weg gekropen in kas of gewas, of als ei op de planten. Tegen spint bestaan veel natuurlijke vijanden. Roofmijten zijn de meest bekende, maar ook galmuglarven, gaasvlieglarven en roofwantsen kunnen zich tegoed doen aan spintmijten.

Bestrijding van Spint

Voor de bestrijding gaan wij bij voorkeur uit van soorten die zich goed kunnen handhaven.  De ervaring heeft geleerd dat op die manier een beginnende spintaantasting in het voorjaar nog door de overblijvende roofmijten uit het voorgaande jaar kan worden bestreden.  De roofmijten Amblyseius californicus en Amblyseius andersoni kunnen zich heel goed handhaven omdat ze bijv. ook stuifmeel eten. Ze doorstaan ook strenge winters goed. De roofmijt Phytoseiulus ruimt de spint snel op, maar eet dan z’n soortgenoten op en overleeft dus maar kort.

Gaasvliegen en roofwantsen zullen zich in een tuin of kwekerij met  verschillende bloeiende planten goed kunnen handhaven.

Roofmijt spint
Spintroofmijt, Phytoseiulus

Op onze website kunt u meer informatie vinden over biologische bestrijding tegen spint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *