Mestkever-engerlingen veelvuldig gevonden

Sinds kerst komen er al regelmatig meldingen binnen van vogelschade in gazons en op sportvelden. Na controle door Biocontrole blijken dit steeds engerlingen te zijn van de mestkever. Dit zijn heel kleine engerlingen met een donkerbruine kop. De meeste andere soorten engerlingen zijn door de koude dieper in de grond gekropen waar ze wachten op het voorjaar. Mestkever-engerlingen worden juist hoog in de grond, net onder de zode gevonden.

mestkever-engerlingen
Mestkever-engerling circa 0,5 cm groot

Mestkever-engerlingen eigenlijk erg nuttig

mestkever-engerlingen
Aantal mestkever-engerlingen uit één steek gras

Mestkever-engerlingen worden hoofdzakelijk in de winter waargenomen. Veel neerslag in het najaar lijkt het voorkomen van mestkever-engerlingen te bevorderen. Ze leven vooral van organisch materiaal, zoals afgemaaide grasdelen en konijnenmest. Alleen bij gebrek aan voedsel zullen ze van de wortels van het gras eten. Deze engerlingen zijn dus over het algemeen geen gevaar voor de grasmat. Helaas zoeken vogels in deze tijd eiwitrijk voedsel, zij kunnen met hun gepik naar de engerlingen gazons en velden verruïneren.

Bestrijding nu niet mogelijk en ook niet nodig

Mestkever-engerlingen zijn gevoelig voor nematoden, maar de bodemtemperatuur is momenteel te laag om deze bestrijding in te zetten. Tegen de tijd dat de bodem in het voorjaar voldoende is opgewarmd, zijn de mestkever-engerlingen normaal gesproken verpopt en als volwassen mestkever weggekropen. De kevers zijn vervolgens zeer nuttig in het afbreken van organisch materiaal zoals bijvoorbeeld konijnenkeutels.

Vogels verjagen om de grasmat te redden

Een bestrijding is momenteel dus niet mogelijk. De vogels verjagen van het veld is het enige wat rest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *