Eikenprocessierupsen en vlinders uit de grond

Er zijn al jaren aanwijzingen dat eikenprocessierupsen bij warm weer in de grond verdwijnen. Onlangs heeft onderzoekster Silvia Hellingman opnieuw het bewijs geleverd dat de rupsen de koelte van de grond opzoeken. Op een paar locaties in Drenthe heeft ze veel waarnemingen gedaan. Rupsen die vorig jaar bij hitte in juni de grond inkropen komen momenteel tevoorschijn, met brandharen en al. De rupsen werden gevangen in gazen ‘rokken’ die rondom onderaan de stam van de bomen zijn gespannen. Vlinders van de eikenprocessierups zijn vorig jaar al in deze speciale gaasvallen terechtgekomen nadat ze in de grond waren verpopt en vervolgens uitvlogen.

Vlinders uit de bodem
Vlinders uit de bodem
(foto Silvia Hellingman)
Gaasval
Gaasval rondom boomstam
(foto Silvia Hellingman)

Schuilen voor de hitte

Het lijkt erop dat de rupsen onder zeer warme omstandigheden de relatief koele grond opzoeken om daar te schuilen voor de hitte, die vanwege klimaatverandering vaker in Nederland zal gaan voorkomen. In de bodem gaan de rupsen in een soort verlengde diapauze, een ruststadium. Een jaar later komen ze weer naar boven, als rups maar ook als vlinder.

Beheersing van de Eikenprocessierups lastiger

Deze ontwikkelingen maken de beheersing van de eikenprocessierups er niet eenvoudiger op. Als de rupsen begin april geboren worden, kunnen ze in de bomen bestreden worden met behulp van nematoden of een bacteriepreparaat. Dat is ook dit jaar op vele plaatsen gebeurd.
Op plekken waar de bomen vrij waren van vraat en rupsen, zijn in juni weer grote aantallen rupsen gevonden. De waarnemingen laten zien dat deze rupsen uit de grond zijn gekomen.

Grondnesten vragen ook aandacht

De preventieve bestrijding van eikenprocessierups zal nu op twee fronten uitgevoerd moeten worden. Bovenin de boom, maar ook door een toepassing van aaltjes in de bodem onderaan de boom. Momenteel wordt een methode ontwikkeld om ook de grondnesten tijdig aan te kunnen pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *