Vooruit denken bij bestrijding emelten en slakken

Veel regen in september, een natte en zachte oktobermaand en een zachte winter: eigenlijk hadden we wel kunnen weten dat emelten en slakken dit voorjaar een probleem zouden vormen.

In natte grond overleven de eieren van langpootmuggen massaal, en hebben we in het opvolgende voorjaar een grote populatie emelten. Naaktslakken gedijen ook goed bij dit soort omstandigheden, ook die massale plaag hadden we kunnen voorzien.

Emelten en slakken Natuurlijk zijn emelten en slakken nu nog prima te bestrijden met de insect-parasitaire aaltjes die Biocontrole u kan leveren.

 

 

Er is nu al schade van de emelten en slakken

Sportvelden hebben al het hele voorjaar veel schade van emelten.

In professionele kwekerijen zien we veel schade door vraat laag in de bloemstelen van pioenen en zomerbloemen. Ook jonge planten van coniferen en vaste planten worden veel aangetast momenteel.

In moestuinen en siertuinen zorgen emelten voor het wegvallen van groenteplanten, vaste planten en perkgoed. Verder zorgt het ook voor lelijke plekken in het gras.

Ook slakken maken veel schade: ze vreten de uitgroei van jonge planten en scheuten soms zo ver af dat zelfs houtige gewassen ervan dood gaan.

Slakken

Schade voorkomen lukt het best als de bestrijding met insect-parasitaire aaltjes in het vroege najaar wordt ingezet. Als het opvolgende gewas gevoelig is voor deze plaagdieren, dan is een najaarsbehandeling gezien bodemtemperatuur, vocht en nawerking de beste optie voor de bestrijding. Vooruit denken dus, dat kan schade zoals boven beschreven voorkomen!

Meer informatie over naaktslakken en emelten en hun bestrijding kunt u vinden op onze website. Ook is een productblad over emelten beschikbaar. In onze plaagkalender kunt u aflezen wat de beste timing is voor de bestrijding van een aantal plagen in tuin en kwekerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *