Buxusmot vliegt weer rond

We krijgen de laatste week meldingen over de Buxusmotten die in de feromoonvallen zijn gesignaleerd. De vlinders vliegen rond en zetten eieren af. Over ongeveer 2 weken komen daaruit de jonge rupsen. De rupsen geven niet meteen veel schade, maar worden vaak in deze tijd van het jaar door vakanties te laat opgemerkt. Ze schaven eerst het blad af, zodat er blaadjes met streepjes zichtbaar worden in de planten.
Ook zitten de rupsjes in spinsels, met daarin aangevreten blad en groene korreltjes, dat is de poep van de Buxusrups.

vraatschade Buxusrups
Vraatschade Buxusrups
Buxusmot
Buxusmotten

Feromoonvallen helpen bij signalering

Om de Buxusmotten vroegtijdig te signaleren zijn er feromoonvallen met lokstof die de mannelijke vlinders aantrekken. Signalering via feromoonvallen is nuttig, want het maakt u alert op de aantasting en stelt u in de gelegenheid om tijdig rupsen te verwijderen of een bestrijding uit te voeren. Bovendien kunnen weggevangen motten niet meer voor nageslacht zorgen.

Buxusrups biologisch bestrijden

De Buxusrups is biologisch te bestrijden met speciaal geformuleerde nematoden, insect-parasitaire aaltjes. Deze aaltjes leven normaal gesproken in de bodem. Een toepassing in en op de buxusplant is vergelijkbaar met de toepassing van aaltjes tegen de eikenprocessierups in bomen. Het gebruik van aaltjes boven de grond vergt wat meer aandacht omdat de aaltjes daar meer last hebben van UV-straling en uitdroging door de wind. De nematoden worden daarom gemengd met gel zodat ze zolang mogelijk vochtig en in leven blijven, en kunnen in de avonduren toegepast worden.

Voor de vallen, feromonen en nematoden kunt u terecht in onze webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *