Bladvlekken in Pioen: goed kijken naar de oorzaak!

Zwarte, hoekige, door de nerven begrensde bladvlekken in Pioen kunnen zowel door bladaaltjes als door bacteriën worden veroorzaakt. Momenteel  zien we in het blad vooral de bacterievlekken.

Bladvlekken in pioen

 

 

 

 

 

 

 

Preventieve bescherming bladvlekken

Met de nachtvorst van de afgelopen tijd is er kans op bladvlekken door de bacterie Pseudomonas syringae. Om deze bacterie heen vormen zich makkelijk ijskristallen op het blad. Deze prikken cellen lek, en op de suikers uit de kapotte cellen kan de bacterie zich goed vermeerderen. Dit geeft hoekige, zwarte vlekken op het blad die precies bij de nerf stoppen. Vervolgens gaat de bacterie de nerf over en vormt een nieuwe waterige zwarte vlek.

Het is verstandig om bij schade te spuiten met een koper bladmeststof, bijvoorbeeld Koper Fl of Cuargin. Dit remt de bacterie en maakt het blad harder, waardoor het meer weerstand heeft tegen de ziekte. Ook kan er preventief worden gespoten met koper wanneer er nachtvorst wordt opgegeven. Door voor de vorstperiode met koper te spuiten wordt de bacterie afgedood wat de pioen minder gevoelig maakt voor deze schade. Meststoffen met koper geven wel wat residu. Spuit daarom een beperkte dosering, en voeg evt. 1 kg bitterzout per 100 l water toe om het residu te maskeren.

Schade door bladalen geeft ook hoekige vlekken in het blad, maar dat zien we meestal pas in een wat later stadium. Vaak zijn dan ook de bloemknoppen kleiner, soms al rot van binnen. Het beeld van slechte bloemknoppen door bladalen komen we al volop tegen. De bladalen zijn met een microscoop makkelijk te zien in de knoppen en in de bladvlekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *