Bladvlekken en bladval in Hulst, Ilex aquifolium

Tuinbezitters in het Gooi melden ons dat blad van heggen en struiken Ilex aquifolium zwarte bladvlekken en bladval laten zien. Vooral de onderste bladeren en takken van de planten worden zwart, deze sterven af.
Dit schadebeeld wordt veroorzaakt door Phytophthora ilicis, een bovengrondse schimmelaantasting.
De ziekte is ontstaan door het regenachtige weer en de hoge temperaturen in de herfst. Ook in Osmanthus burkwoodii zien we Phytophthora ilicis voorkomen.

bladvlekken
Bladvlekken

Afgevallen blad met bladvlekken opruimen

Het afgevallen blad en de dode takken bevatten schimmelsporen die bij een temperatuur van 10 graden en hoger voor nieuwe besmetting kunnen zorgen. Ruim daarom het blad zoveel mogelijk op, en snoei aangetaste takken tot op gezond hout terug.
Overweeg om de grond onder de planten of heggen af te strooien met 2-3 cm houtsnippers of houtige groencompost: daarmee wordt de kans dat schimmelsporen vanaf de grond opspatten kleiner en beperkt u de kans op nieuwe infectie.

Stimumix beschermd het blad

Verder kan een bespuiting van de onderste 1-1,5 m van de heg met een bladmeststof op basis van koper, zoals bijvoorbeeld Stimumix, ervoor zorgen dat het blad beschermd is en de heg gezond weer uitloopt. Stimumix is verkrijgbaar in flessen van 0,5 liter in onze webshop.

Stimumix bladmeststof
Stimumix bladmeststof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *