Bladrollers en rupsen worden weer actief

De naam bladrollers is een verzamelnaam voor de rupsen van verschillende vlindersoorten.  Anjerbladroller, koolbladroller, vruchtbladroller en de rupsen van wintervlinder richten schade aan in fruit-, groente-, en sierteeltgewassen. De komende weken zal de activiteit en de schade van deze rupsen toenemen, daarom dit bericht.

Anjerbladroller is als ingesponnen rups of pop overwinterd in groen of verdroogd blad. Bij warmer weer zullen op korte termijn de kleine oranje vlinders uitvliegen. Deze zijn bij zonnig weer ’s morgens fladderend boven het gewas te zien. De vlinders zetten snel eieren af. Het is belangrijk dan op korte termijn te bestrijden, zodat de jonge rupsen die uit het ei komen meteen worden opgeruimd en geen kans krijgen om zich in te spinnen. Het signaleren van de vlinders is dus een belangrijke schakel in de bestrijding.

Vlinder van bladrollers
Vlinder van een anjerbladroller
Deltaval met feromooncapsule
Deltaval met feromooncapsule

 

 

 

 

 

Koolbladroller is een nachtvlinder die als ei overwintert en één dezer dagen uit zal komen. De rupsen eten aan groenten en sierplanten.

Vruchtbladroller overwintert als rups in groen of verdroogd blad. In mei verpoppen deze zich en zetten de vlinders de eerste eieren af.  De rupsen veroorzaken schade in fruitbomen en –struiken en sierplanten.

De eieren van wintervlinder komen in april/mei uit, tegelijk met het opengaan van de knoppen. De rupsen maken spinsels in jonge scheuten en bloemen en gaan na het uitkomen als een dolle eten. Zo kunnen ze binnen enkele dagen een appelboom of blauwe bessenstruik compleet kaal eten. De rupsen eten ook aan de bloemen en vruchten, en kunnen zich met wind snel over een perceel verspreiden.

Signalering bladrollers

De vlinders van bladrollers kunnen met behulp van feromonen worden gesignaleerd. De feromonen van anjerbladroller, koolbladroller en vruchtbladroller kunnen nu worden uitgehangen. Ze zijn bij Biocontrole te bestellen. Een feromooncapsule wordt meestal in een doorzichtige deltaval geplaatst. Op de plakkerige vangplaten in de val blijven de aangetrokken vlinders plakken en kan worden bekeken welke soort in welke mate aanwezig is. Daarna kan een passende bestrijdingsstrategie worden gekozen, bijvoorbeeld met insect-parasitaire nematoden gemengd met gel. Neem contact met ons op voor een gericht advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *