Bladluizen houden van het warme weer.

In veel planten komt nu met het warme weer bladluis voor. Bladluizen zitten meestal in de groeikoppen van planten en vaak op de onderkant van bladeren. In coniferen en sparren zit de bladluis binnen in de plant. De schade wordt zichtbaar als opgekruld blad en bij sparren als gele spikkels op de naalden. Bij een zware aantasting door bladluis kan een plant ernstig beschadigd raken.

Schade bladluizen in sparren
Schade van bladluizen in sparren
Bladluis op onderkant blad
Aantasting van bladluizen op het blad

 

 

 

 

 

 

Bladluis veroorzaakt ook indirecte schade door afscheiding van een plakkerige suiker-oplossing die honingdauw wordt genoemd. Op de suikers van honingdauw groeit de zwarte roetdauwschimmel. Deze kan auto’s, caravans, tuinmeubilair en bestrating vervuilen.

Bestrijding bladluizen

De bladluis heeft verschillende natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes,  gaas-vliegen, sluipwespen, galmuggen en zweefvliegen. Deze komen spontaan in de natuur voor, maar kunnen ook bij Biocontrole worden gekocht. Buiten in tuinen en kwekerijen worden meestal larven van lieveheersbeestjes of gaasvliegen ingezet om de luis op te ruimen. Deze komen uit een kweeksysteem en worden in zakjes in de planten uitgehangen. De larven van lieveheersbeestjes eten meer luis dan de volwassen kevertjes. Daarom zijn ze erg effectief. Gaavlieglarven eten een breed menu aan plaaginsecten en -mijten, zoals o.a. bladluis, rupsen, cicaden en spint.

Gaasvlieglarve valt groene rups aan
Gaasvlieglarve valt groene rups aan
Larve van lieveheersbeestje
Larve van lieveheersbeestje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *