De berkenwantsen komen eraan deze periode

In 2014 is er landelijk een flinke uitbraak van berkenwantsen (Kleidocerys resedae) geweest. Dit jaar dreigt hetzelfde te gebeuren. In enkele gebieden waar berken zijn geïnventariseerd worden veel meer berkenwantsen gevonden ten opzichte van dezelfde tijd in 2015. Deze aantallen komen overeen met de aantallen in 2014, het jaar van de grote uitbraak.

Schade door de Berkenwantsen

 

 

 

 

 

De warme periode in mei geweest is gunstig geweest voor de paring en ei-afzet.  Een grote uitbraak is vervolgens sterk afhankelijk van het temperatuurverloop in augustus. Een droge, warme periode kan ervoor zorgen dat de wantsen uitvliegen en overlast gaan geven.

De wantsen zijn niet erg schadelijk voor berken.  Er is geen gezondheidsrisico voor mens en dier, hooguit steken ze een keer. Ze zijn eerder hinderlijk en kunnen, bij massaal uitzwermen, voor overlast en wat stank zorgen.

Wat Volwassen Berkenwantsente doen?

Waar vorig jaar
of in 2014 overlast is geweest van de berkenwantsen, is dat ook nu weer te verwachten. Door de katjes van de berk open te breken is te zien of er larven in het katje zitten. Bij 5 of meer larven per katje is er risico op overlast. Van één berk alleen is de overlast niet groot, maar als er veel berken bij elkaar staan kan een aantasting tot overlast leiden.

Berkenwantsen Bestrijding:

Insect-parasitaire aaltjes (microscopisch kleine wormpjes) in combinatie met een gel kan de larven en volwassen berkenwantsen aanpakken. Deze nematoden kunnen in de katjes kruipen en de wantsen parasiteren.  Behandeling moet  ’s avonds bij zonsondergang plaatsvinden vanwege de gevoeligheid van de aaltjes voor UV-licht.

(Informatie en foto: S. Hellingman van Hellingman Biocontrole en Advies)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *