Wortelboorder: hij vliegt bijna weer uit!

In koude kassen en in de eerste buitenpercelen beginnen de rupsen van wortelboorder gangen naar het grondoppervlak te maken waardoor de vlinders kunnen uitvliegen. Het betreft vooral de wat warmere percelen, vaak met een rulle bovengrond die door de losse structuur vroeg opwarmt.

Gaatjes rondom de planten

De wortelboorder maakt een gang, zichtbaar als keurig rond gaatje, en gaat zich vervolgens onderin de gang inspinnen om te verpoppen. De gaatjes zijn te zien rondom aangetaste planten, soms ook wel een halve meter afstand in de paden tussen plantenbedden. In potten zijn de gaatjes wat minder goed zichtbaar. Soms zijn de gaatjes bovenin breder gemaakt door vogels die proberen de insecten uit de grond te trekken.

Als met een spa een kluit grond wordt uitgestoken lukt het meestal goed de kluit open te breken, en is de rups met spinsel onderin de gang te vinden. Rupsen die verder in het proces van verpoppen zijn hebben een bruine, vliezige pophuid. Als u deze bruine poppen vindt is het verstandig om dagelijks waar te nemen op het uitvliegen van de vlinders.

Bestrijding wortelboorder met aaltjes

De gaatjes in de grond maken de grote rupsen goed bereikbaar om te bestrijden. Bij de huidige bodemtemperatuur van rond 8-9 ┬░C kan op nog witte of ingesponnen rupsen prima een bestrijding worden uitgevoerd met insectparasitaire aaltjes. Pas de aaltjes met veel water of in de regen toe zodat de oplossing in de gaatjes loopt. De aaltjes parasiteren de rupsen in 2 weken.

Bij een succesvolle toepassing wordt de verpopping niet voltooid, wordt de bruine pophuid niet gevormd en is deze de komende weken ook niet naast de uitvlieggaten te vinden. De inzet van de aaltjes op poppen die al bruin verkleurd zijn heeft geen zin. In dat geval kunt u beter over enkele weken de nieuwe generatie rupsen aanpakken. Neem gerust contact met ons op om te overleggen over de juiste aanpak van de bestrijding.

De komende weken houden we u verder op de hoogte over de ontwikkeling van deze plaag.

Wortelboorder bij uitvlieggat
Wortelboorder bij uitvlieg gat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *