Rozekeverlarven gaan binnenkort verpoppen

Momenteel zijn de rozekeverlarven, engerlingen, die we aantreffen in het pre-pop stadium. Ze zijn geel verkleurd en slap, weinig actief. Het volgende stadium is de pop.

Rozekeverlarven: engerlingen
Engerlingen van de rozekever

Vlucht van de Rozekever

Vanaf de 2e helft van april zijn de kevers verpopt en vindt de vlucht van de rozekever plaats. De kevers vliegen tussen 10 uur in de ochtend en 2 uur ‘s middags. De kevers doen rijpingsvraat aan planten en bomen en zetten daarna, na paring, eieren in de grond af, in gras of bij planten. Bij regen vliegen de kevers minder en worden ze minder makkelijk waargenomen.

Eerste Rozekeverlarven 6 weken later

De eerste larven komen ongeveer 6 weken na de ei-afzet uit.

Het is handig de vlucht van de rozekever goed in kaart te brengen: daarmee kan het beste bestrijdingstijdstip worden bepaald. Ook is het goed om te weten of de vlucht van de kevers lang duurt: dan worden er nog laat eieren afgezet en zou de bestrijding beter wat later kunnen worden uitgevoerd. Met een goede timing zal de bestrijding succesvoller zijn.

Om de vlucht te monitoren kunt u bij Biocontrole rozekevervallen met lokstof aanschaffen. Door regelmatig de vangst van de val te controleren kan worden nagegaan wanneer de vlucht plaats vindt en over welke periode deze zich uitstrekt.

Rozekever val met vangst
Een rozekever val met de vangst
Rozekeverval
Een rozekever val

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *