Engerlingen, ze zijn er of komen eraan!

Engerlingen, larven van bladsprietkevers, komen we het hele jaar tegen. Maar na de vluchten van de rozenkevers en meikevers in voorjaar en zomer zijn er nu heel veel jonge engerlingen. En het is nog niet klaar, want Sallandkever en roestbruine bladsprietkever vliegen nu nog rond. De kevers leggen nu nog eitjes die later in het jaar uitkomen.

engerlingen

Veel jonge engerlingen

In de afgelopen tijd (augustus-september) zijn er veel engerlingen uitgekomen. Deze jonkies zijn erg vraatzuchtig en storten zich op de wortels van gras, bomen en planten. Vraatschade resulteert in groeistagnatie en uitval van de planten, en in gele plekken in gras. Sportvelden waar de grasmat flink aangetast is zijn onbespeelbaar omdat de grasmat als een tapijt opgerold kan worden.

Schade valt niet altijd op

De engerlingen van meikever en junikever blijven meerdere jaren in de grond voordat ze gaan verpoppen. Deze larven kunnen dus langdurig schade veroorzaken aan de wortels van gras, bomen of planten. Rozenkeverengerlingen hebben een levenscyclus van een jaar, elk jaar is er een nieuwe generatie. Door de regen in juli en augustus bleven, ondanks vraatschade, gras en planten fris groen. Maar sinds de warmte van vorige week wordt schade zichtbaar omdat gras en gewas met engerlingen nauwelijks meer wortels hebben.

engerlingen

Nu behandelen

Een biologische bestrijding met nematoden is vooral op jonge engerlingen erg effectief. Essentieel daarbij is voldoende vocht in de bodem. Met meer vocht kunnen de nematoden zich beter verspreiden in de bodem en drogen ze minder snel uit. Er is dan ook nawerking door net geboren aaltjes die vanuit dode engerlingen in de grond terecht komen. Als er niet voldoende regen valt is regelmatig beregenen dus noodzakelijk. Bij toevoeging van de wortelstimulator Natusys aan de aaltjesoplossing herstellen de wortels zeer snel, zodat een sportveld weer snel bespeelbaar is!

De nematoden tegen engerlingen en Natusys vindt u in onze webshop voor de particulier klant. Zakelijke klanten kunnen bellen of mailen, info@biocontrole.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *