Eikenprocessierupsen zijn uitgekomen

In de waarnemingsstations voor eikenprocessierupsen worden elk jaar takjes met ei-pakketten onder buiten-omstandigheden in eiken geplaatst. Deze worden wekelijks en rond de tijd dat het uitkomen van de rupsen verwacht wordt zelfs dagelijks bekeken. Zo kan worden gezien hoe ver de ontwikkeling is. Deze intensieve waarnemingen zijn de basis voor een goede timing van de bestrijding. Bij de laatste waarnemingen was te zien dat de eerste rupsen zijn uitgekomen. Er kan nu worden gekeken wat de beste manier is om de rupsen te bestrijden.

Bestrijding eikenprocessierupsen met nematoden.

Bij blijvend hoge temperatuur komen de ei-pakketten in een kort tijdsbestek uit. Bij wisselende weersomstandigheden is de spreiding in de tijd dat de eieren uitkomen groter. Het is dan lastiger om met één bestrijding alle rupsen tegelijk op te ruimen.

De bestrijding van de rupsen  met insect-parasitaire nematoden zal komende week starten.  Voor deze methode is het niet nodig dat er al blad aan de eiken zit. Een nachttemperatuur van 6 graden of hoger is voldoende voor een goed resultaat. Spuiten met lagere temperaturen verlaagd ook de efficiëntie van de bespuiting. Het voordeel van deze vroege bestrijding is dat de toepassing plaatsvindt voordat beschermde vlindersoorten aanwezig zijn.

Jonge eikenprocessierupsen
Jonge eikenprocessierupsen op een knop van een eik (foto Sylvia Hellingman)

Voor meer informatie, lees het volgende natuurbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *