Buxusrups al aanwezig, vlinder voorlopig nog niet

Buxusrups kan momenteel aanwezig zijn als kleine rups, binnenin Buxusplanten. In de nazomer en het vroege najaar hebben de vlinders eitjes afgezet. Die zijn in de loop van september en oktober uitgekomen.
In najaar en winter is vraatschade door de rupsen maar moeilijk te zien. Binnenin de planten zijn wel samengesponnen bladeren en groene korreltjes, poep van de rupsen, te vinden. Kijk hier uw Buxus dus goed op na!

Buxusrups
Buxusrupsjes

Buxusrups te bestrijden met nematoden en gel

Rupsen zijn te bestrijden met nematoden. Dit kan vanaf een buitentemperatuur van minimaal 7 graden. Omdat de bestrijding in de schemering moet gebeuren moet de nachttemperatuur ook niet onder de 7 graden komen want dan zijn de nematoden te snel dood. Wind en regen is ook funest voor deze bestrijding die nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Zodra de buitentemperatuur hoog genoeg is, zijn de nematoden in onze webshop verkrijgbaar.
Als de temperatuur in het voorjaar richting 13-14 graden oploopt zien we pas vraatschade aan de buitenkant van de Buxus ontstaan. De rupsen eten vooral veel in mei, net voordat ze gaan verpoppen. Begin juni is er weer een nieuwe generatie vlinders.

Lokstof niet te vroeg inzetten

Het ophangen van vallen met lokstof om de vlinders te signaleren heeft pas zin in de 2e helft van mei.
De lokstof werkt slechts 4-5 weken, moet mogelijk in juni nog een keer worden ververst om de vlucht van de vlinders goed te kunnen volgen.
Het is geen probleem om vallen en lokstof al te bestellen in de webshop, maar bewaar de lokstof dan voorlopig tot half mei in de vriezer. Als u al een val heeft kunt u de lokstof apart bestellen.

Trechterval
Feromoonval voor de buxusmot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *